Anyagminták

Mészkő

Kalcium-karbonát, 3-as keménységű. A mészkövet a savak oldják, jó hővezető. Ide tartoznak a tömött szövetű tengeri mészkövek (Siklós, Tardos), a laza szerkezetű durva mészkövek (Fertőrákos, Sóskút), amelyek nagy vízfelvevő képességük miatt meglehetősen fagyérzékenyek. A forrásvízi mészkövek (Süttő, Budakalász), amelyek egyszerre porózusak és tömött szövetűek, és 2000 évet bizonyosan kibírnak. A mészkőre szinte minden feladatot rábízhatunk, ami épített környezetünkben előfordul, legyen szó kertépítésről, lábazatról, nyílászáró keretekről vagy külső belső burkolólapokról. Az éghajlat viszontagságainak kitett helyeken nem érdemes fényezett anyagot használni, mivel két-három év alatt eltűnik a fény róla, de rusztikusan vagy matt csiszolt felülettel századokig változatlan marad.

meszkomeszkomeszkomeszko

Márvány

Egy kicsit olyan, mint az igazgyöngy. A mészkőből alakul át márvánnyá. A mészkőnek óriási nyomást és magas hőmérsékletet kell elviselnie, míg átalakul márvánnyá. Nemes, elegáns, szépségében utolérhetetlen, keménysége azonos a mészkőével. A savak a márványt elbontják, az időjárás viszontagságainak kevésbé áll ellen, a fényt két-három centiméteres vastagságig átereszti. Belső terek fal- és padlóburkolataként több, mint háromezer éve az elegancia és az exkluzivitás megtestesítője.

marvanymarvanymarvanymarvanymarvanymarvany

 Gránit

A díszítőkövek kereskedelmi forgalmában gránitnak neveznek szinte minden magmás, mélységi és vulkáni lávakőzetet. A gránitok kristályos szerkezetűek. Nagyon kemény, rideg kőzetek, szilárdságuk 2000 kp/cm2- től kb. 4000 kp/cm2-ig terjed. Savaknak, lúgoknak ellenállnak, jó hővezetők, színüket, fényüket a szabad téren is – emberi léptékkel, örökre megtartják. A magmás mélységi kőzetekre az építész minden feladatot rábízhat. Kopásállóságuk miatt a legnagyobb forgalmú tereken, lépcsőkön, pilléreken át a konyha- és fürdőszobapultok készítésére egyaránt alkalmasak.

granitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranitgranit